Slovenski vzorec pisma o naprednem statusu
Published: 18.07 - 2008 12:53Printer version    
Stanje clovekovih pravic v Zahodni Sahari


Spostovana poslanka, spostovani poslanec,

Naprosam vas, da v svojem imenu pozovete komisarko za zunanje zadeve in evropsko sosedsko politiko in izrazite svoje ogorcenje nad namero evropske komisije, da se Maroku podeli tako imenovani "napredni status".

Maroko je leta 1975 okupiral vecino ozemelj Zahodne Sahare. Saharke in Saharci, ki so zasedbi nasprotovali in ki jim ni uspelo prebegniti v sosednjo Alzirijo zivijo pod nenehnim pritiskom marokanizacije, v strahu in vsakodnevnim nadlegovanjem. To dokazujejo primeri mucenj, posilstev, montiranih sodnih procesov in dolgotrajnih zapornih kazni, zabelezenih s strani nevladnih organizacij kot je Western Sahara Campaign in tudi porocila Visokega komisariata za clovekove pravice pri Zdruzenih narodih (poglej porocilo na; http://www.arso.org/OHCHRrep2006.htm).

Za Evropsko Unijo je tovrstno dejanje vsekakor preuranjeno. Ce zeli Evropska Unija obdrzati samopodobo verodostojne braniteljice mednarodnega prava in braniteljice clovekovih pravic, v svoj dom ne sme povabiti drzave, ki je okupatorica in ki vsakodnevno, evidentno krsi clovekove pravice.

Ceprav se EU ves cas opredeljuje za obrambo clovekovih pravic na vseh nivojih svoje zunanje politike je ze v zacetku letosnjega leta, to je pod slovenskim predsedovanjem Svetu EU, komisarka za zunanjo politiko Benita Ferrerro-Waldner najavila podpis pridruzitvenega sporazuma z Marokom.

Ceprav se o pogojih pridruzitvenega sporazuma se niso medsebojno uskladili, bo podpis le-tega poglobil sodelovanje Maroka z EU kar je v popolnem nasprotju poudarjanja obrambe in zagotavljanja clovekovih pravic s strani EU. Govoriti in zagovarjati eno in delati nekaj povsem nasprotnega. Sporazum bi tudi de facto vodil k nadaljnim maroskim investicijam v okupirano Zahodno Saharo.

Pred tovrstnim podpisom sporazuma z Marokom bi EU morala raziskati stanje clovekovih pravic tako v Maroku kot v okupirani Zahodni Sahari.. Prav tako bi moral Maroko pokazati pripravljenost za prenehanje krsitev clovekovih pravic proti saharskemu ljudstvu in koncati ilegalno okupacijo Zahodne Sahare.


V EU ni prostora za okupacijske sile!

S spostovanjem,
    

Top


EN ES FR DE AR

Morocco occupies the major part of its neighbouring country, Western Sahara. Entering into business deals with Moroccan companies or authorities in the occupied territories gives an impression of political legitimacy to the occupation. It also gives job opportunities to Moroccan settlers and income to the Moroccan government. Western Sahara Resource Watch demands foreign companies leave Western Sahara until a solution to the conflict is found.
EU Court cases on Western Sahara for dummies

tn_law_hammer.jpg

It's not easy keeping up with all the different legal proceedings relating to Western Sahara. For the sake of clarity, here's an overview of the five different cases at the Court of Justice of the European Union.
Stand up for the Gdeim Izik 25!

tn_court_photo_gdeim_izik_610.jpg

Leading activists from Western Sahara are condemned to sentences ranging from 20 years to life imprisonment in connection to a mass protest in 2010 denouncing the Saharawi people’s social and economic marginalization in their occupied land; the Gdeim Izik protest camp.
Support Western Sahara Resource Watch

tn_sjovik_demo_610.jpg

Help us to protect the natural resources of Western Sahara for the Saharawi people. Support our work by making a donation.
Report: Moroccan green energy used for plunder

tn_poweringplunder_eng_610.jpg

At COP22, beware of what you read about Morocco’s renewable energy efforts. An increasing part of the projects take place in the occupied territory of Western Sahara and is used for mineral plunder, new WSRW report documents.

WSRW.org News Archive 2019
WSRW.org News Archive 2018
WSRW.org News Archive 2017
WSRW.org News Archive 2016
WSRW.org News Archive 2015
WSRW.org News Archive 2014
WSRW.org News Archive 2013
WSRW.org News Archive 2012
WSRW.org News Archive 2011
WSRW.org News Archive 2010
WSRW.org News Archive 2009
WSRW.org News Archive 2008
WSRW.org News Archive 2007
WSRW.org News Archive 2004-2006


Register for our English newsletter:

These web pages have been built with the financial support of the trade union Industry Energy