Nederlandse brief betreffende 'advanced status'
Publicado: 17.07 - 2008 20:36Version de la impresora    
Betreft: Mensenrechten in de Westelijke Sahara


Geachte,

Ik schrijf u om u te verzoeken contact op te nemen met Europees Commissaris voor Buitenlandse Betrekkingen, Benita Ferrero-Waldner, betreffende het voorstel om Marokko de ‘advanced status’ toe te kennen.

Marokko bezet sinds 1975 het grootste deel van de Westelijke Sahara. Sahrawi burgers die zich tegen deze bezetting verzetten, worden gedwongen te leven met intimidatie en angst. Organisaties als Human Rights Watch, Amnesty International en ook een rapport van het Hoog Commissariaat voor de Rechten van de Mens documenteerden voldoende bewijzen van foltering, verkrachting, willekeurige arrestaties en oneerlijke processen tegen Sahrawi burgers.

Desondanks overweegt de EU een uitdieping van zijn relaties met Marokko door het land een ‘advanced status’ toe te kennen. Het is een schande dat een orgaan zoals de EU, dat de mensenrechten zo hoog in het vaandel draagt, een dergelijke stap kan overwegen zonder eerst een volledig onderzoek te voeren naar de mensenrechtenschendingen gepleegd door de Marokko.

Daarom zou ik u willen verzoeken contact op te nemen met de Commissaris voor Buitenlandse Betrekkingen, Benita Ferrero-Waldner, om haar te vragen dat de EU de fundamentele principes van de mensenrechten zou handhaven en een onderzoek start naar deze mensenrechtenschendingen door de Marokkaanse autoriteiten tegen Sahrawi burgers.

Hoogachtend,    

Subir


EN ES FR DE AR

La mayor parte del Sahara Occidental está ocupado por Marruecos. Negociar con compañías o autoridades marroquíes en los territorios ocupados es dar señales de legitimación de la ocupación. También da oportunidades laborales a los colonos marroquíes y beneficios al gobierno marroquí. Western Sahara Resource Watch urge a las compañías a que abandonen el Sahara Occidental mientras no se encuentre una solución al conflicto.

¡Colabora con WSRW!

tn_sjovik_demo_610.jpg

Western Sahara Resource Watch trabaja por defender los derechos del pueblo saharaui a disfrutar de sus recursos naturales. Para poder hacer aún más necesitamos tu apoyo económico.
Informe – La energía verde marroquí usada para el expolio del Sahara

tn_poweringplunder_esp_610.jpg

Una parte en aumento de los proyectos se producen en los territorios ocupados del Sahara Occidental y se usan para el saqueo de sus minerales. Esto es lo que documenta el nuevo informe de WSRW.

WSRW.org Archivo de noticias 2019
WSRW.org Archivo de noticias 2018
WSRW.org Archivo de noticias 2017
WSRW.org Archivo de noticias 2016
WSRW.org Archivo de noticias 2015
WSRW.org Archivo de noticias 2014
WSRW.org Archivo de noticias 2013
WSRW.org Archivo de noticias 2012
WSRW.org Archivo de noticias 2011
WSRW.org Archivo de noticias 2010
WSRW.org Archivo de noticias 2009
WSRW.org Archivo de noticias 2008
WSRW.org Archivo de noticias 2007
WSRW.org Archivo 2004 - 2006


Suscríbete a nuestro boletín:

Esta página web se ha construido gracias a la ayuda económica del sindicato noruego Industri Energi