Slovenski vzorec pisma o naprednem statusu
Publicado: 18.07 - 2008 12:58Version de la impresora    
Stanje clovekovih pravic v Zahodni Sahari


Spostovana poslanka, spostovani poslanec,


Naprosam vas, da v svojem imenu pozovete komisarko za zunanje zadeve in evropsko sosedsko politiko in izrazite svoje ogorcenje nad namero evropske komisije, da se Maroku podeli tako imenovani "napredni status".

Maroko je leta 1975 okupiral vecino ozemelj Zahodne Sahare. Saharke in Saharci, ki so zasedbi nasprotovali in ki jim ni uspelo prebegniti v sosednjo Alzirijo zivijo pod nenehnim pritiskom marokanizacije, v strahu in vsakodnevnim nadlegovanjem. To dokazujejo primeri mucenj, posilstev, montiranih sodnih procesov in dolgotrajnih zapornih kazni, zabelezenih s strani nevladnih organizacij kot je Western Sahara Campaign in tudi porocila Visokega komisariata za clovekove pravice pri Zdruzenih narodih (poglej porocilo na; http://www.arso.org/OHCHRrep2006.htm).

Za Evropsko Unijo je tovrstno dejanje vsekakor preuranjeno. Ce zeli Evropska Unija obdrzati samopodobo verodostojne braniteljice mednarodnega prava in braniteljice clovekovih pravic, v svoj dom ne sme povabiti drzave, ki je okupatorica in ki vsakodnevno, evidentno krsi clovekove pravice.

Ceprav se EU ves cas opredeljuje za obrambo clovekovih pravic na vseh nivojih svoje zunanje politike je ze v zacetku letosnjega leta, to je pod slovenskim predsedovanjem Svetu EU, komisarka za zunanjo politiko Benita Ferrerro-Waldner najavila podpis pridruzitvenega sporazuma z Marokom.

Ceprav se o pogojih pridruzitvenega sporazuma se niso medsebojno uskladili, bo podpis le-tega poglobil sodelovanje Maroka z EU kar je v popolnem nasprotju poudarjanja obrambe in zagotavljanja clovekovih pravic s strani EU. Govoriti in zagovarjati eno in delati nekaj povsem nasprotnega. Sporazum bi tudi de facto vodil k nadaljnim maroskim investicijam v okupirano Zahodno Saharo.

Pred tovrstnim podpisom sporazuma z Marokom bi EU morala raziskati stanje clovekovih pravic tako v Maroku kot v okupirani Zahodni Sahari.. Prav tako bi moral Maroko pokazati pripravljenost za prenehanje krsitev clovekovih pravic proti saharskemu ljudstvu in koncati ilegalno okupacijo Zahodne Sahare.


V EU ni prostora za okupacijske sile!

S spostovanjem,    

Subir


EN ES FR DE AR

La mayor parte del Sahara Occidental está ocupado por Marruecos. Negociar con compañías o autoridades marroquíes en los territorios ocupados es dar señales de legitimación de la ocupación. También da oportunidades laborales a los colonos marroquíes y beneficios al gobierno marroquí. Western Sahara Resource Watch urge a las compañías a que abandonen el Sahara Occidental mientras no se encuentre una solución al conflicto.

¡Colabora con WSRW!

tn_sjovik_demo_610.jpg

Western Sahara Resource Watch trabaja por defender los derechos del pueblo saharaui a disfrutar de sus recursos naturales. Para poder hacer aún más necesitamos tu apoyo económico.
Informe – La energía verde marroquí usada para el expolio del Sahara

tn_poweringplunder_esp_610.jpg

Una parte en aumento de los proyectos se producen en los territorios ocupados del Sahara Occidental y se usan para el saqueo de sus minerales. Esto es lo que documenta el nuevo informe de WSRW.

WSRW.org Archivo de noticias 2019
WSRW.org Archivo de noticias 2018
WSRW.org Archivo de noticias 2017
WSRW.org Archivo de noticias 2016
WSRW.org Archivo de noticias 2015
WSRW.org Archivo de noticias 2014
WSRW.org Archivo de noticias 2013
WSRW.org Archivo de noticias 2012
WSRW.org Archivo de noticias 2011
WSRW.org Archivo de noticias 2010
WSRW.org Archivo de noticias 2009
WSRW.org Archivo de noticias 2008
WSRW.org Archivo de noticias 2007
WSRW.org Archivo 2004 - 2006


Suscríbete a nuestro boletín:

Esta página web se ha construido gracias a la ayuda económica del sindicato noruego Industri Energi