EU: Stop de vrijhandelgesprekken met Marokko over de Westelijke Sahara
89aceucourt_celebration_e_610.jpg

Aan de leden van het EU Parlement, Commissie en Raad:
“We roepen de EU op om het Arrest van het eigen Hooggerechtshof na te leven en geen handelsgesprekken betreffende de Westelijke Sahara te voeren met de bezettingsmacht Marokko. Als een voorvechter van de rechtstaat en mensenrechten, zou de EU de rechten van het Saharawi volk moeten respecteren en de handel in goederen uit de Westelijke Sahara moeten bespreken met hun vertegenwoordigers, het Polisario Front.”

TEKEN DEZE PETITIE HIER!
Published: 05.07 - 2017 11:36Printer version    
Meer informatie:
De Europese Commissie onderhandelt over een herziening van het EU-Marokkaanse Handelsakkoord dat de EU zou moeten toestaan om goederen te blijven importeren uit het door Marokko bezette gebied.

De Westelijke Sahara, een gebied zo groot als het Verenigd Koninkrijk, wordt door de VN behandeld als een nog op te lossen koloniaal conflict sinds  de illegale annexatie door Marokko van grote delen van de voormalige Spaanse kolonie meer dan 40 jaar geleden. De helft van het Saharawi volk is gevlucht, terwijl de Marokkaanse kolonisten de achtergebleven Saharawis in eigen land in aantal verre overtreffen. De Europese Commissie wil producten uit de Westelijke Sahara (zoals vis en landbouwproducten) blijven importeren via een akkoord met Marokko.

Echter, in december 2016 stelde het Hooggerechtshof van de Europese Unie vast dat geen enkel EU-Marokkaans handels- of associatieakkoord kan worden toegepast op de Westelijke Sahara, aangezien het gebied een “eigen en onderscheiden status” heeft ten opzichte van Marokko. Daarop kan enkel een uitzondering worden gemaakt met de uitdrukkelijke toestemming van “het volk van de Westelijke Sahara”.

Het lijkt er echter sterk op dat de Europese Commissie het Arrest van het Hof wil omzeilen door:
1) Enkel met Marokko te onderhandelen en daarbij de rechtmatige en door de VN erkende vertegenwoordiging van het volk van de Westelijke Sahara, het Polisario Front, te negeren;
2) De termen “volk” en “bevolking” van de Westelijke Sahara door mekaar te halen. Dat laatste slaat immers op de meerderheid van Marokkaanse kolonisten en de minderheid van achtergebleven Saharawis die hun land nog niet ontvlucht zijn;
3) Op zoek te gaan naar een Marokkaanse instelling of orgaan om de toestemming van de “bevolking” te bekomen.

Als de EU’s zo een gevolg geeft op de historische uitspraak van het Europese Hooggerechtshof worden daarmee de fundamentele rechten van het Saharawi volk geschonden, wordt de geloofwaardigheid van de EU als een ordelievende regionale macht ondergraven en veroorzaakt de EU juridische onzekerheid voor Europese bedrijven.

We geloven dat de rechten van het Saharawi volk en de fundamenten van de Europese rechtsorde, die belangrijk is voor alle Europeanen, niet opzij kunnen worden geschoven voor de geopolitieke en commerciële belangen van enkelingen.

De EU moet het Europees en het internationaal recht respecteren, en dus de uitspraak van het Hooggerechtshof volgen. Marokko heeft geen mandaat om in naam van het volk van de Westelijke Sahara te onderhandelen met de EU.  

Samen kunnen we een sterk signaal sturen dat mensen voor gaan op handel. Teken!


    

Top


EN ES FR DE AR

Morocco occupies the major part of its neighbouring country, Western Sahara. Entering into business deals with Moroccan companies or authorities in the occupied territories gives an impression of political legitimacy to the occupation. It also gives job opportunities to Moroccan settlers and income to the Moroccan government. Western Sahara Resource Watch demands foreign companies leave Western Sahara until a solution to the conflict is found.
EU Court cases on Western Sahara for dummies

tn_law_hammer.jpg

It's not easy keeping up with all the different legal proceedings relating to Western Sahara. For the sake of clarity, here's an overview of the five different cases at the Court of Justice of the European Union.
Stand up for the Gdeim Izik 25!

tn_court_photo_gdeim_izik_610.jpg

Leading activists from Western Sahara are condemned to sentences ranging from 20 years to life imprisonment in connection to a mass protest in 2010 denouncing the Saharawi people’s social and economic marginalization in their occupied land; the Gdeim Izik protest camp.
Support Western Sahara Resource Watch

tn_sjovik_demo_610.jpg

Help us to protect the natural resources of Western Sahara for the Saharawi people. Support our work by making a donation.
Report: Moroccan green energy used for plunder

tn_poweringplunder_eng_610.jpg

At COP22, beware of what you read about Morocco’s renewable energy efforts. An increasing part of the projects take place in the occupied territory of Western Sahara and is used for mineral plunder, new WSRW report documents.

WSRW.org News Archive 2018
WSRW.org News Archive 2017
WSRW.org News Archive 2016
WSRW.org News Archive 2015
WSRW.org News Archive 2014
WSRW.org News Archive 2013
WSRW.org News Archive 2012
WSRW.org News Archive 2011
WSRW.org News Archive 2010
WSRW.org News Archive 2009
WSRW.org News Archive 2008
WSRW.org News Archive 2007
WSRW.org News Archive 2004-2006


Register for our English newsletter:

These web pages have been built with the financial support of the trade union Industry Energy